Aanbod

Opleidingen

Het Seminarium biedt momenteel twee opleidingen aan, te weten een opleiding Docent Joodse Vakken en een opleiding tot Sjoelrabbijn. Wanneer een cursist veel voorkennis meebrengt, kunnen vrijstellingen voor verschillende cursussen worden verleend.

Deze opleidingen liggen bij Het Seminarium op de plank en worden bij voldoende animo opgestart.

Docent Joodse vakken
Een docent Joodse vakken leert bij ons alles wat een docent Joodse vakken in Nederland zou moeten weten om les te kunnen geven aan jongeren tot en met de onderbouw van het VO (2-jarig) of de bovenbouw (4-jarig). Tijdens de opleiding leer je o.a. modern en klassiek Hebreeuws, De Joodse geschiedenis en de Nederlands-Joodse geschiedenis, je leert onze bronteksten goed kennen en belangrijke informatie rond thema’s als kasjroet, de Joodse kalender en de Joodse wetten. Tot slot is er aandacht voor specifiek Joodse didactische vaardigheden.

Sjoelrabbijn
Een zogeheten sjoelrabbijn is iemand die zelfstandig een sjoeldienst kan leiden, maar ook met een aspect van leiderschap. Een sjoelrabbijn leert bij ons lajnen, chazzanoet, haftara, gabba’oet maar ook de belangrijkste halachot van sjabbat en jom tov, hoe je een goede droosje geeft/schrijft en een stuk spiritueel leiderschap.
Aan het eind van de opleiding ontvang je een certificaat van het Seminarium waarmee je Joodse kennis en vaardigheden voor onze synagoges en Joodse scholen ruimschoots zijn aangetoond.