Docent
Dhr. Herman Loonstein
Het leven is eindig, voor iedereen. Aweloet, treur om het overlijden van een vader of moeder of andere nauwe verwant, komt uiteindelijk op ieders pad. Juist dan hebben mensen vaak behoefte aan houvast en dus ook aan antwoorden op de vraag wat wel of juist niet te doen, in welke fase van de treurperiode. Daarop gaat deze cursus in.
Al vele jaren heeft Herman Loonstein zich verdiept in de voorschriften van rouw en de toepassing ervan. Hij is onder meer voorzitter van het Joodse Begrafeniswezen en van de Chewre Kadiesja van de Joodse Gemeente Amsterdam.
Prof. mr. Herman Loonstein (1958) is sedert 1980 advocaat in Amsterdam. Hij studeerde Nederlands Recht en Notarieel Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij voert een algemene (proces)praktijk en is als advocaat betrokken bij spraakmakende zaken. Hij heeft (daarom) veel media-ervaring. Hij publiceert in wetenschappelijke vakbladen en is een gezaghebbende auteur. Loonstein werd in 1988 benoemd tot bijzonder hoogleraar Bijbels Recht aan de Radboud Universiteit. Hij bekleedde die leerstoel gedurende elf jaar. Naast zijn werk als advocaat is Loonstein (als bestuurder) betrokken bij een groot aantal maatschappelijke instellingen. Zo is hij bijvoorbeeld bestuursvoorzitter van de Joodse scholengemeenschap Cheider, bestuursvoorzitter van het Joodse Begrafeniswezen te Amsterdam en bestuurder van de Stichting Onderdak Joodse Asielzoekers.
Vanaf 8 mei '25, 6x op donderdag, 20:15 - 21:00 uur:
- do. 8 mei '25, 20:15-21:00
- do. 15 mei '25, 20:15-21:00
- do. 22 mei '25, 20:15-21:00
- do. 29 mei '25, 20:15-21:00
- do. 5 jun. '25, 20:15-21:00
- do. 12 jun. '25, 20:15-21:00
De cursus duurt zes weken en volgt de verschillende fases van Aweloet. De eerste cursusavond is een introductie over Aweloet. De week erna behandelen we Bikoer Choliem – het bezoeken van zieken en wat te doen wanneer iemand stervende is.
Hierna volgt een avond waar de eerste fase na het sterven en nog voor de lewaja (begrafenis) worden behandeld; de fase van Aninoet en het maken van een Kria (Krieje, inscheuring in kleding).
Vervolgens wordt de Lewaja, de uitvaart, begeleiding en begrafenis doorgenomen.
In de voorlaatste bijeenkomst wordt de Sjivve (de treurweek) besproken en in de laatste bijeenkomst komen aan de orde: de sjlosjiem (de dertig dagen), het Aweeljaar, de matsewa (de grafzerk) en jaartijd.
Week 1
Intro over Aweloet
Week 2
Bikoer Choliem; wanneer iemand stervende is
Week 3
Aninoet (wat houdt het in, wie, wanneer) en krieje (inscheuring van kledij)
Week 4
De lewaja (uitvaart & begrafenis)
Week 5
De Sjivve (treurweek)
Week 6
De Sjlosjiem, Aweeljaar, matsewa (grafzerk) en jaartijd