Docent
Rabbijn Shmuel Katzman
Cursus: Sjabbat 4G – Goed Gereed-zijn Geeft Genot
Een inspirerende reis door de halachische en spirituele essentie van Sjabbat
Duik in de diepere betekenis van Sjabbat en ontdek hoe eeuwenoude tradities zich verhouden tot moderne tijden. In deze zesweekse cursus verkennen we de halachische, praktische en spirituele aspecten van Sjabbat, met de nadruk op hedendaagse toepassingen.
Rabbijn Shmuel Katzman is geboren in Brooklyn, New York en groeide op in Crown Heights, waar hij ook zijn rabbinale opleiding volgde. In 1993 werd hij als sjaliach van de Lubavitcher Rebbe uitgezonden naar Nederland. Sinds 1994 is rabbijn verbonden aan de NIG Den Haag. Hij zorgt voor de landelijke coördinatie van het Joods Lern Instituut. Voor zijn recente overlijden heeft Rabbijn I. Vorst z.t.l. zijn taken als Hoofdsjliach van Chabad in Nederland aan zijn schoonzoon, Rabbijn Katzman toevertrouwd.
Vanaf 12 mei '25, 6x op maandag, 20:00 - 21:30 uur:
- ma. 12 mei '25, 20:00-21:30
- ma. 19 mei '25, 20:00-21:30
- ma. 26 mei '25, 20:00-21:30
- ma. 9 jun. '25, 20:00-21:30
- ma. 16 jun. '25, 20:00-21:30
- ma. 23 jun. '25, 20:00-21:30
Programma:
Het licht van de vrede
De Sjabbatkaarsen als symbool van sereniteit en liefde. Wat als kaarsen geen optie zijn? We onderzoeken de halachische status van elektrische verlichting en LED-lampen als alternatief voor de mitswa van Sjabbatlichten.
Bouwen en rusten
De 39 verboden werkzaamheden en waarom juist vuur expliciet in de Tora wordt genoemd. Wat betekent dit in onze moderne wereld van auto's, elektrische apparaten en innovatieve uitvindingen zoals de "Shabbat Lift" en "Shabbat Switch"?
Van Kira tot Crock-Pot
De regels rond warm eten op Sjabbat. Hoe verhouden de Halachot van shehiya met moderne keukentechnologieën zoals inductieplaten en sous vide?
Kiezen of delen
De regels van Borer (sorteren) en hun impact op alledaagse situaties: van bestek scheiden tot graten uit vis halen. Wat leert deze wet ons over het Sjabbatgevoel?
Piketpalen uitzetten
Het concept Muktze – voorwerpen die we tijdens Sjabbat niet gebruiken. Hoe helpt deze regel om rust en focus op Sjabbat te behouden?
Heilige menukaart
De spirituele betekenis achter de traditionele Sjabbatgerechten. Van Kiddoesj over wijn tot Cholent en Gefilte Fisch: hoe maken we van de Sjabbattafel een voedende ervaring voor lichaam en ziel?
Deze cursus biedt inzicht, praktische toepassing en een nieuwe waardering voor de pracht van Sjabbat. Schrijf je in en ervaar hoe goed gereed-zijn écht genot geeft!