Misjna

Cursus-informatie

De Misjna is de basis van onze Mondelinge Tora, die in heldere taal de praktische invulling van de mitswot uit de Tora beschrijft. De Misjna is daarmee een ideale bron om te ontdekken waar veel van onze praktische gebruiken vandaan komen. Zoals welke berachot we zeggen over eten, de regels rond huwelijk en scheiding, of eigendomsrecht. Daarmee krijg je ook een inkijk in het dagelijks leven van Joden, 2000 jaar geleden. In deze cursus word je wegwijs gemaakt in de Misjna en leer je deze zelfstandig te bestuderen. Je leert allereerst over de Misjna als geheel: wat is de oorsprong, ontwikkeling, opbouw, indeling, plaats in de Joodse literatuur en de halacha.
Doe nu mee met Misjna!
Dhr. Dr. Moshe Godschalk
Docent

Dhr. Dr. Moshe Godschalk

Dr. Moshe Godschalk deed eindexamen HBS-B aan het Maimonides Lyceum te Amsterdam en studeerde biologie aan de landbouwfaculteit van de Hebreeuwse Universiteit in Rechovot. Van 1973 tot 2005 deed hij hersenonderzoek aan de Medische Faculteit Rotterdam, later Erasmus MC. Daarnaast doceerde hij Anatomie. Van 2006 tot 2009 was hij rector van de JSG Maimonides. Hij was bestuurslid van de NIG Rotterdam en van de Centrale Israëlitische Ziekenverpleging en lid van het Curatorium van de Stichting Joods Bijzonder Onderwijs. Hij bekleedde diverse bestuurlijke functies bij uiteenlopende stichtingen en fondsen. Hij volgde formeel (eindexamen Jahadoet Maimonides) en informeel (diverse sjioeriem) Joods onderwijs. Hij gaf sjioeriem en cursussen Jahadoet en Ivriet op verschillende niveaus binnen de NIG Rotterdam, de NIHS, Crescas en Jeshiwat Pensionariem. Hij ziet het als uitdaging om zoveel mogelijk kennis van Jodendom laagdrempelig te verspreiden.

Waaruit bestaat het scholingstraject?

Tijdens deze cursus worden verschillende delen van de Misjna behandeld. Via de belangrijkste verklaarders uit verschillende tijdperken krijg je een breder perspectief op de tekst, waaronder de historische context. Je wordt aangespoord om actief de opgedane kennis toe te passen, door regelmatig een presentatie voor te bereiden over behandelde onderwerpen.

Welke literatuur wordt gebruikt?

De gebruikte literatuur is een Misjna met vertaling, gratis te gebruiken op www.sefaria.org/Mishnah of de app Kehati. Van enkele delen van de Misjna bestaat ook een Nederlandse vertaling van S. Hammelburg.

Begeleiding en ondersteuning

Je kunt al je vragen kwijt bij de docent tijdens de interactieve colleges. Er is altijd ruimte voor vragen en voor discussie.

Wat zijn de leeropbrengsten?

Na afloop van deze cursus heb je een goed beeld van de inhoud en opbouw van de Misjna en heb je geleerd hoe je deze zelf kunt bestuderen. Je hebt je bovendien een aantal masechtot eigen gemaakt en geleerd hoe je deze kennis kunt toepassen en overdragen.

Hoe wordt er getoetst?

Tijdens de collegereeks zul je enkele presentaties voorbereiden en geven over besproken onderwerpen.

Periode

14 november 2023 - 18 juni 2024

Praktische informatie

De cursus begint op dinsdag 24 oktober 2023 en vindt om de week plaats op dinsdag van 19.45 – 21.15 uur, met uitzondering van de vrije dagen en vakanties. Bekijk hier ons vakantierooster.

Ik wil deze cursus volgen!