Sofroet

Cursus-informatie

Wil jij leren hoe je Torahletters officieel schrijft op perkament, met al die prachtige, minuscule versieringen? Het is makkelijker dan het lijkt. In deze praktische cursus leer je in zeven weken hoe je alle Hebreeuwse letters officieel op perkament schrijft, met een ganzenveer. Je leert van alle letters wanneer ze kosjer zijn en na afloop van de cursus kan je ze allemaal schrijven, inclusief de mooie versieringen.
Doe nu mee met Sofroet!
Dhr. Shimon Koppenhol
Docent

Dhr. Shimon Koppenhol

Shimon Koppenhol is leraar voortgezet onderwijs, remedial teacher, coördinator Voortgezet onderwijs en onderwijzer/lid van het Scriptorium op de Protestantse Theologische Universiteit/VU. In het eerste jaar dat Shimon Koppenhol in Israel in het Kollel leerde, volgde hij een privé opleiding tot sofer. Zijn leraar was rabbijn Shimshon Kahana in Kfar Chabad. Na ongeveer driekwart jaar begon hij een Megillat Ester te schrijven. Daarna nog twee voordat hij met het schrijven van mezoezot en tefilien begon. In 1987 verhuisde hij met zijn gezin naar Nederland, waar hij voor het Cheider begon te werken. Sofroet, het schrijven van gewijde geschriften, brengt je volgens Koppenhol terug naar de basis: Hebreeuws, eeuwenlange tradities van het in precisie schrijven met veer, speciale inkt op perkament. Het verbindt je op een fysieke manier met de oorsprong, traditie en rust. Het is een doorgaand leerproces dat ingeving kan krijgen van de onmetelijke zee van Torah kennis. Voor Shimon Koppenhol is schrijven een opladend rustmoment. Dat gevoel, die liefde, de halachische precisie en wetend een schakel in de traditie te zijn, wil hij graag overdragen.

Waaruit bestaat het scholingstraject?

Elke week oefen je met een paar nieuwe letters en leer je de relevante regels. Je leert ook over de praktische aspecten, zoals hoe je een ganzenveer prepareert om ermee te schrijven.

Begeleiding en ondersteuning

Het zijn interactieve lessen, met praktijkopdrachten. De docent is tussentijds beschikbaar voor vragen.

Wat zijn de leeropbrengsten?

Na afloop van de cursus kan je zelfstandig alle officiële Torah-letters schrijven op perkament.

Hoe wordt er getoetst?

Aan het eind van de cursus wordt getoetst of je alle letters kent.

Periode

7 mei 2023 - 25 juni 2024

Praktische informatie

De cursus begint op 7 mei en vindt daarna 8 weken plaats op dinsdag  van 20.30 – 22.00 uur, met uitzondering van de vrije dagen en vakanties. Bekijk hier ons vakantierooster.

Ik wil deze cursus volgen!