Lezingen Rabbinica Hollandica

Cursus-informatie

In deze reeks lezingen, eens in de zes weken, wordt telkens een aspect van de Joodse Rabbinale geschiedenis belicht. Soms wordt een bepaalde Rabbijn onder de loep genomen, soms gaat het juist over een onderwerp en wordt gekeken hoe verschillende Rabbijnen in Nederland hierover hebben geschreven en gediscussieerd. Dit vak geeft een mooie inkijk in de Joodse geschiedenis in Nederland maar geeft ook meer inzicht in de Rabbijnse literatuur en de opbouw van jurisprudentie. Tot slot biedt dit vak een interessante verdieping in allerlei onderwerpen zoals de tweede dag Jom Tov of de rol van het kabbalisme in Joods Nederland.
Rabbijn Shmuel Katz
Docent

Rabbijn Shmuel Katz

Rabbijn Shmuel Katz (1957) is afkomstig uit Veendendaal en heeft vijf kinderen en een aantal kleinkinderen. In 1975 vertrok Shmuel Katz naar Israƫl, waar hij in 1982 zijn rabbijnen-diploma haalde. In 2010 studeerde Katz af aan de Hogeschool In Holland met een bachelor in pastoraal werk. In Nederland werkte hij onder andere als adjunct-directeur joodse vakken bij het Cheider en als sjoelrabbijn van de Gerard Doustraat-sjoel. Sinds 1996 is hij in dienst bij de NIHS Amsterdam. Momenteel is hij daar als rabbijn verantwoordelijk voor de eroew, kasjroet, representatie en sociaal-pastorale zaken. Hij is ook werkzaam voor de stichting Zikna. Rabbijn Katz is al meer dan tien jaar betrokken bij Het Seminarium. Hij doceerde onder meer joods pastoraal werk, halacha en joodse geschiedenis. Hij is ook lid van het standing committee van de CER de Conference of European Rabbis. Sinds 1990 organiseert hij jaarlijks in december de Jarchei Kallo, een lernevent voor jong en oud.

Wat zijn de leeropbrengsten?

In deze cursus krijg je echt een goed beeld van de historische van Nederlandse Rabbijnen, van hun beslissingen en van hoe Joodse jurisprudentie tot stand komt.

Hoe wordt er getoetst?

Voor dit vak vindt geen toetsing plaats

Praktische informatie

De reeks lezingen start op maandag 18 september en vindt eens in de zes weken plaats op maandagochtend van 10.00 - 11.00 uur.

Ik wil deze cursus volgen!