Inleiding Talmoed

Cursus-informatie

In deze cursus word je meegenomen in de wereld van de Talmoed. Deze bijzondere uitleg over de Torah wordt jaarlijks door miljoenen mensen bestudeerd. In de loop van deze cursus van een jaar ontwikkel je begrip voor wat de Talmoed is en hoe je deze bestudeert. De belangrijkste begrippen die in de Talmoed worden gebruikt en die van essentieel belang zijn om deze te begrijpen zal je leren kennen en kunnen toepassen. !! Aanrader: het afgelopen studiejaar was dit een van de best bezochte cursussen.
Dhr. Drs. Jacques de Leeuwe
Docent

Dhr. Drs. Jacques de Leeuwe

Jacques (Jacob) de Leeuwe heeft van kinds af aan van zijn vader en diverse Joodse leraren les gehad in Tora met Rasji, Misjna en Talmoed. Hij studeerde medicijnen in Leiden en was daarna werkzaam als ic arts en later huisarts en freelancer. Vanaf 2005 houdt hij zich bezig met het geven van cursussen over het Jodendom binnen alle Joodse en niet-Joodse geledingen. Sindsdien heeft hij zeven boeken met vertalingen en verklaringen van de Talmoed gepubliceerd. Hij vindt het heel stimulerend om met leerlingen-studenten te leren, omdat het leerproces wederzijds is.

Waaruit bestaat het scholingstraject?

Het scholingstraject bestaat uit een inleiding in wat de Talmoed / de mondelinge leer inhoudt en hoe deze een rol speelt bij het hedendaagse jodendom. Je leert de Talmoed plaatsen in de historische context, begrijpt hoe een Talmoed-pagina is opgebouwd en de rol van de agada.

Begeleiding en ondersteuning

Tijdens deze cursus is de docent beschikbaar voor vragen en begeleiding tijdens/na afloop van het college of per e-mail/telefoon

Wat zijn de leeropbrengsten?

Na afloop van deze cursus begrijp je wat de Talmoed is, hoe de Talmoed is opgebouwd, hoe je deze bestudeert met de nodige context. Je kent de belangrijkste begrippen en kan deze hanteren. Je zal ook in staat zijn om de basiskennis over de Talmoed aan anderen bij te brengen.

Hoe wordt er getoetst?

De toetsing zal bestaat uit drie multiple choice toetsen en een kort essay over een van de besproken onderwerpen uit de colleges naar keuze.

Periode

25 oktober 2023 - 26 juni 2024

Praktische informatie

De cursus begint op woensdag 25 oktober 2023 en vindt elke woensdag plaats van 19.30 – 21.00 uur, met uitzondering van de vrije dagen en vakanties. Bekijk hier ons vakantierooster.

Ik wil deze cursus volgen!